Jednoduchší spôsob vrátenia kníh do knižnice umožní nový bibliobox

11.07.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 11. júla (TASR) - Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou uvedie o niekoľko dní do života novinku v podobe samoobslužného zariadenia s názvom bibliobox. Pôjde o netradičnú zberňu požičaných kníh, ktorú budú môcť využívať čitatelia knižnice nepretržite 24 hodín denne.
Emília Antolíková, riaditeľka Hornozemplínskej knižnice pre TASR povedala, že nový bibliobox bude od začiatku augusta tohto roka umiestnený pred budovou Mestského domu kultúry, kde spomínaná knižnica sídli. Čitatelia môžu nové zariadenie následne využívať bez toho, aby museli priestory knižnice osobne navštíviť. "Bibliobox umožní vrátiť knihy do knižnice 24 hodín denne, pôjde o neobmedzenú službu vrátenia kníh," priblížila Antolíková.
Hornozemplínska knižnica funguje počas školských prázdnin v upravenom režime. Požičané knihy je možné vrátiť knihovníkom v priebehu roka najneskôr do 18.00 h, v lete však iba do 17.00 h. Pripravovaná novinka teda príde vhod aj tým, ktorí o tejto zmene nevedia a knižnicu navštívia už keď bude zatvorená. Ďalšou výhodou biblioboxu bude aj jeho nepretržitá prevádzka počas dní pracovného pokoja.
Antolíková verí, že sa pomocou samoobslužného boxu vrátia do knižnice po dlhšej dobe mnohé tituly, ktoré majú vo svojich domácnostiach niektorí čitatelia po uplynutí termínu ich výpožičky. Nové zariadenie by malo zároveň držať ochrannú ruku nad knižným fondom spomínanej inštitúcie. "Stalo sa nám už aj to, že sme našli vrátené knihy voľne položené pred dverami knižnice." podotkla riaditeľka.
Samoobslužný box bude pred budovou Mestského domu kultúry zabezpečený proti vykradnutiu, poškodeniu či vzniku požiaru. Knihovníci ho budú kontrolovať a vrátené tituly následne prenášať do regálov knižnice minimálne dvakrát denne.
Grant na zakúpenie biblioboxu vo výške viac ako 4200 eur získala Hornozemplínska knižnica z Ministerstva kultúry SR. Projekt jednoduchého vrátenia kníh prostredníctvom spomínaného zariadenia už úspešne realizujú napríklad knižnice v Bratislave, Poprade, Trnave či Ružomberku.
 

Vyberte región